Symi panorama
Simi

Schilderachtig eiland

Een van de meest authentieke Griekse eilanden met een spectaculaire architectuur

door Esther Gathier - www.lifelicious.nl

Symi is zo’n plek waar iedere reiziger en fotograaf van droomt om eens te bezoeken. Het kleine Griekse eiland staat bekend om de gekleurde huisjes, smalle steegjes, gezellige haven, vele tavernes en om de idyllische strandjes. Begin oktober ontdek ik dit eiland en het is inderdaad een hele fotogenieke en fijne plek. 

Symi haven

DAG 1 - SLENTEREN DOOR SMALLE STEEGJES EN LANGS KLEURRIJKE HUISJES

 

Vanaf Rhodos brengt de ferry mij in ongeveer een uur naar dit schilderachtige eiland, dat toebehoort aan de eilandengroep Dodekanesos. Het is een prachtig gezicht om de haven binnen te varen van Symi stad. Op de heuvels rondom de haven barst het er van de gekleurde, neoklassieke huizen. Het is zo bijzonder en charmant; ik kan niet stoppen met fotograferen. 

De ferry komt naast mijn hotel aan en binnen 5 minuten sta ik dan ook bij de receptie van Nireus Hotel, dat aan het water ligt en een prachtig uitzicht heeft op de kleurrijke huizen en de haven. Ik heb een mooie kamer met uitzicht op de haven en voel me hier nu al helemaal zen. Ik besluit er direct op uit te trekken, want Symi maakt mij enorm nieuwsgierig. In de haven loop ik langs de vele tavernes en winkeltjes met souvenirs. Via de vele trappen (500!) van de Kali Strata wandel ik de heuvel op van Chorio, zoals ze deze wijk noemen. Al struinend door de smalle steegjes met kleurrijke huisjes aan weerszijden geniet ik hier van de rust en de charme die deze plek heeft. Na een stevige klim bereik ik de top van de heuvel en heb ik vanaf kasteel Kastro een verbluffend uitzicht op de haven, Symi stad en de zee. In de verte zie ik Turkije liggen. Lunchen doe ik bij een van de vele typische Griekse tavernes aan de haven. Mijn moussaka en Griekse wijn hebben nog nooit zo lekker gesmaakt. 

symi chora

In de namiddag heb ik afgesproken met Yannis, hij ontvangt mij op het eiland. De toeristen die vanuit Rhodos een dagje naar Symi komen, verlaten het eiland weer. Wat rest zijn de inwoners, enkele vakantiegangers die hier voor langer blijven en de reizigers die in de haven liggen met hun zeilboot of yacht. Yannis vertelt me over het leven op Symi. De inwoners leven hier hoofdzakelijk van het toerisme, maar aangezien het seizoen hier van mei t/m september loopt moeten zij in een paar maanden genoeg verdienen om de winter door te komen. Het leven is daarom zwaar voor de meeste bewoners. Een enkeling leeft in Symi van de visserij, maar dit is met name bedoeld voor eigen consumptie en niet voor de verkoop. In de haven vind je veel gekleurde vissersbootjes en dat levert een pittoresk plaatje op. ‘s Avonds neemt de Griekse gastheer mij mee naar een van de beste Griekse visrestauranten op Symi, Pantelis. Op de tafel verschijnen verschillende specialiteiten van Symi, waaronder garnalen en octopus. Het smaakt me goed!

 

DAG 2 - MET DE LOKALE BUS NAAR DE ANDERE KANT VAN HET EILAND

 

In de ochtend geniet ik van mijn ontbijtje aan de waterkant. Het licht van de opkomende zon valt op een deel van de huizen. Met de lokale bus rijd ik een van de heuvels op en stap ik uit bij enkele oude windmolens en vergaap ik me wederom aan het uitzicht op Symi. Hier kan ik gewoon geen genoeg van krijgen. Op weg naar beneden wandel ik een aantal kleine winkeltjes in. In één daarvan praat ik met een Griekse man, die al tientallen jaren een zaakje in typische streekproducten runt. Hij laat me een bijzondere honing proeven die op Symi wordt gemaakt. Ik ben om en koop een potje, samen met wat kruiden. Het valt me op dat de mensen hier zo vriendelijk zijn. Ik voel me hier ontzettend welkom en prettig. Gelukkig is hier nog geen sprake van massatoerisme, want dat zou de charme van Symi misschien wel wegnemen. 

In de middag stap ik weer in de lokale bus en dit keer met het Panormitis als eindbestemming. Het is ook een mooi moment om meer van het eiland te zien. De busrit voert mij door een bergachtig en tamelijk dor gebied. Het is niet indrukwekkend en er is ook vrij weinig te zien. Op Symi eiland vind je enkele andere dorpjes, maar Symi stad is toch wel het meest charmant. In het zuiden van het eiland bevindt zich in een prachtige baai een klooster, dat gewijd is aan de aartsengel Michael, de patroonheilige van Symi. Het klooster is indrukwekkend om te zien en trekt jaarlijks vele Griekse bezoekers. Na een korte wandeling door het klooster en langs de haven, stap ik weer in het busje terug naar de bewoonde wereld.

Symi panorama  taverna

Bij terugkomst in Symi stad geniet ik van een wijntje op het terras van het Nireus Hotel, waar ik al snel in gesprek raak met een aantal andere reizigers. Het zijn mensen die al meer dan 20 jaar naar Symi komen en dat hoor ik deze trip vaker. Een groot deel van het toerisme bestaat uit terugkerende bezoekers en ik snap na twee dagen verblijf op Symi al wel waarom.  


‘s Avonds dineer ik in een Griekse taverna, eentje met typisch blauw-witte stoeltjes en tafeltjes, een fijn Grieks muziekje op, vriendelijke obers en heerlijk eten. Het is misschien een cliché als je denkt aan Griekenland, maar het maakt het er niet minder op. In tegendeel, ik geniet volop van dit nog authentieke restaurant, dat ook populair is onder de lokale bevolking. Dat men hier gastvrij is blijkt wel uit het feit dat ik een dessert en ouzo van het huis krijg.

trap symi straat

DAG 3 - EEN TOCHT LANGS DE IDYLLISCHE BAAITJES VAN SYMI

 

Symi heeft meer te bieden dan een romantische hoofdstad met gekleurde huisjes en een klooster in het zuiden. Je vindt er namelijk ook prachtige en idyllische strandjes. De meeste stranden zijn uitsluitend per boot te bereiken en daarom ga ik vroeg op de ochtend aan boord van de taxiboot. Het is de ideale manier om iets van de schoonheid van het eiland vanaf het water te zien. Na een aantal baaitjes te hebben gepasseerd, besluit ik bij Nanou Beach van de boot te stappen. Het strand ligt verscholen in een prachtige baai met helderblauw water en tussen hoge rotsformaties. Hoewel het een klein strandje is, heeft het nog wel een aantal ligbedden met parasols (die je ook begin oktober nog hard nodig hebt). Nadat ik mezelf op een ligbed heb gepositioneerd, staat er tot mijn verbazing ineens een geit naast mij op het kiezelstrand. Die kom je hier dus ook gewoon tegen. Dit strandje is gezegend met een kleine taverna waar je ook weer uitstekend kunt eten. Achter de taverna ligt nog een mooi kerkje verscholen. Een paar uur later stap ik een stuk bruiner, verzadigd en uitgerust weer op de taxi-boot die aan de weg terug is begonnen. Ik sluit de dag af met een borrel in de haven en in wederom een ander Grieks restaurant. 


De volgende ochtend vertrek ik weer naar Rhodos. Als we de haven van Symi verlaten, kijk ik nog een keer naar de prachtige huisjes tegen de heuvel. 

Symi heeft mij ontzettend verrast. Het is er fijn, ontspannen, authentiek en schilderachtig mooi. En voor mij heel belangrijk: is geen massa-toerisme. Je waant je hier dus nog echt in Griekse sferen. Wanneer mag ik weer terug?

 

HOE KOM JE OP SYMI?

 

Om Symi te bereiken, vlieg je bijvoorbeeld op Rhodos of Kos. Vanuit daar gaan er bijna dagelijks boten naar dit eiland. De overtocht duurt - afhankelijk van de ferrymaatschappij - tussen de 50 minuten en 1:30 uur. Het vervoer op Symi bestaat uit lokale bussen, scooters, taxi’s en taxiboten.  

Meer lezen van Esther? Klik hier om naar Lifelicious te gaan. 

Symi baai Symi van boven