Skiathos

Het bijzondere, kleine en groene eiland van de Sporaden

Vliegtuigspotters zijn er dol op!

door Lianne van Veen - www.travel.blog.nl

Voor Visit Greece en TUI mocht ik in september een paar dagen naar Skiathos om dit eiland te ontdekken. Ik was al eens naar Kos geweest, vrienden van mij gingen naar Rhodos en familie ging op vakantie naar Kreta, maar niemand kende Skiathos. Ik ook niet, moet ik eerlijk bekennen, maar ik neem je graag mee om samen met mij dit eiland te ontdekken, want het eiland is te mooi om niet te bezoeken.

 

SKIATHOS

 

Skiathos is een klein eiland in de Egeische Zee en hoort bij de Noordelijke Sporaden. Het eiland ligt vlakbij het vasteland en is bij filmliefhebbers vooral bekend omdat Mamma Mia hier (deels) is opgenomen. Vliegtuigspotters zijn ook dol op dit eiland, want het vliegveld heeft maar 1 landingsbaan, is maar 1500 meter lang en je kan hier gerust een dagje van heel dichtbij vliegtuigen spotten, naar de piloten zwaaien, om vervolgens te worden weggeblazen door de krachtige motoren.

ALLES OP LOOPAFSTAND

 

Skiathos heeft 1 grote hoofdweg, waar je langs diverse kleine en grote stranden komt en heeft maar 1 stadje, maar is adembenemend mooi. Hier in Skiathos-Stad kom je nog de oude, authentieke witte Griekse huisjes met grote luiken tegen. Skiathos Stad heeft een haven, een grote boulevard, 3 prachtige kerken en 1 grote winkelstraat. Alles is gewoon op loopafstand te verkennen en het is zeker een aanrader om te (ver)dwalen in diverse straatjes en te genieten van al deze mooie huizen. Het uitzicht op de Egeische Zee overal is trouwens ook prachtig.

AUTO, WATERSCOOTER OF WATERTAXI?

 

Ben je wel klaar met al dat wandelen en loopt het zweet je inmiddels over de rug? Huur dan een auto bij de diverse verhuurbedrijven en ga de hoofdweg af. Aan het einde van de hoofdweg kom je bij het mooiste en langste zandstrand van het eiland, Koukounaries. Huur een strandbedje of drapeer je handdoek in het witte zand en zwem in het blauwer dan blauwe water. Of huur een waterscooter (zonder toeter) en neem een duiklesje. Je kan je hier zo een dagje vermaken. En wil je geen auto huren, dan kan je nog altijd vanuit Skiathos Stad de watertaxi nemen naar dit bijzondere strand. Is dit strand misschien wat te druk voor je, dan zijn er nog tientallen andere stranden te vinden. Zoals Kanapitsa of Bananas. Bananas heeft naast een gewoon strand ook nog een nudistenstrand, handig als je egaal bruin wil worden.

WAT KUN JE NOG MEER ONTDEKKEN?

 

Naast stranden en Skiathos Stad is er natuurlijk veel meer te beleven op dit eiland. Het eiland is ontzettend groen, heeft veel natuur, bossen en naast de hoofdweg zijn er nog diverse andere kleine (zand)wegen die leiden naar de heuvels (volgens de Grieken zijn het geen bergen, maar heuvels) waar je overal kleine en grote kerken tegenkomt. Daarnaast zijn er op Skiathos ook 4 kloosters gebouwd, die het stuk voor stuk echt waard zijn om te bezoeken. Wandel door de kloosters, laat je betoveren door de mooie schilderingen, maak foto's en laat wat geld achter om al dit moois te behouden.

SKIATHOS IN HET KORT

 

Skiathos wordt door velen gezien als de perfecte vakantiebestemming. Het eiland heeft namelijk alles, mooie natuur, heerlijke stranden, romantische baaitjes, schilderachtige dorpjes en een bruisende hoofdstad. Skiathos Stad is een moderne stad met een luxe haven, pittoreske huisjes, unieke winkels, gezellige loungebars en een levendige boulevard. De inwoners zijn zeer vriendelijk en erg behulpzaam. Zij zitten vol met verhalen en zijn niet te beroerd om deze te vertellen.

Meer lezen van Lianne? Klik hier om naar Travel Blog te gaan.