Skyros

Carnaval op Skyros

Bezoek Griekenland tijdens carnaval

door Jeannette van Mullem

Bezoek je Griekenland tijdens carnaval dan beleef je een unieke reiservaring die je niet snel zult vergeten. Carnaval staat van oudsher symbool voor de overgang van de winter naar de lente, het ontwaken van moeder natuur en de dood van het kwaad. Vroeger geloofden de Grieken dat hoe succesvoller het carnavalsfeest was, hoe overvloediger de volgende oogst.

Skyros carnaval

Het woord carnaval komt uit het Latijn. Carn betekent ‘vlees’ en levare betekent ‘weglaten’ en geeft de tijd voor de vastenperiode voor Pasen aan. Van oudsher is carnaval gelinkt aan de verering van god Dionysus, die onder meer bekend is als god van de wijn en vruchtbaarheid. Op Skyros wordt carnaval op een wel heel traditionele manier gevierd. Er zijn drie karakters: de Geros (de oude man/boer), de Korela (zijn vrouw) en de Frangos (de Europeaan). Dit zijn allemaal mannen.

Geros

De Geros maken springend en rennend met alle bellen om hun middel van wel 50 kilo per persoon ontzettend veel lawaai. De bellen hebben als doel het kwaad te verjagen en de slapende aarde wakker te maken voor de lente. De mannen dragen een masker van geitenhuid. In groepen dansen ze door de hoofdstraat, op weg van en naar het kasteel.

Bij het kasteel, op de markt en in de hoofdstraat vinden de meeste activiteiten plaats. Het feest wordt maar liefst drie weekenden in februari gevierd en eindigt natuurlijk net voor de vastenperiode met op maandag groepsdansen op het marktplein.

We bezoeken schoenmaker Trohadi waar Dimitris authentieke schoenen maakt. Voor carnaval en voor iedereen die dit verder graag op maat wil. De zolen zijn van stevig materiaal, gemaakt van autobanden.

authentieke schoenen

Eten en drinken op Skyros

Zoals gezegd, is Skyros een authentiek en traditioneel eiland. Dat betekent dat er ook nog op een traditionele manier veel vlees en vis wordt gegeten. Een Griekse salade, en een keuze uit diverse andere salades, kun je vanzelfsprekend overal bestellen.

Populaire eiwitrijke plantaardige bijgerechten zijn fava, gemaakt van gele linzen met olijfolie en zwarte oogbonen. Verder staat het eiland bekend om haar honing, tijm en andere kruiden, geiten- en schapenkaas.

In de taverna bestel je eenvoudige en best lekkere huiswijn per 25 of 50 centiliter. Rood, wit of rosé.

Skyros restaurant

Wil je meer weten over de restaurants en de food souvenirs van Skyros, neem dan zeker ook een kijkje op puuruiteten.nl/reizen.

De hoofdstad van het eiland

De haven in Linaria ziet er aantrekkelijk uit met bootjes aan een gezellige kade. Het is zo’n tien minuten rijden naar ons hotel. We verblijven in het hoofdstadje van het eiland, Skyros-stad, door de eilanders Chóra (dorp) genoemd.

Skyros haven

Vanuit ons centraal gelegen viersterrenhotel Nefeli is het slechts enkele minuten lopen naar de hoofdstraat. Dit is de belangrijkste straat van Skyros waar je leuke winkels en restaurants vindt. Als je deze straat omhoog wandelt, kom je vanzelf op de marktplaats in het centrum. Loop je verder omhoog dan kom je uit bij het kasteel.

Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht op de witte, kubusvormige woningen van het eiland en de kustlijn.

Kust van Skyros

Per boot naar Skyros

De boot naar Skyros vertrekt vanuit de haven van Kymi. Vanuit Athene kom je daar door over de brug naar het eiland Evia te rijden. Daarna is het een uur en 40 minuten varen naar het eiland.