syros
Syros

De koningin van de Cycladen

Cultureel Syros

door Kim van Dam - www.justliketotravel.nl

Buiten Griekenland kennen maar weinig mensen Syros. Toch is juist dit eiland het hoofdeiland van de Cycladen. Jawel, die populaire eilandengroep waar ook Mykonos, Santorini, Naxos en Paros toe behoren. 

Je krijgt geen tweede kans voor een eerst indruk, zegt men altijd. Nou, die tweede kans heeft Syros ook niet nodig. Wie met de ferry bij dit Cycladen-eiland arriveert, ziet de hoofdstad Ermoupoli in volle glorie. Pastelkleurige huizen kruipen tegen de heuvel omhoog. Afgetopt met een tweede stadje in oogverblindend wit: Ano Syros. Snel de ferry af voor het verkennen van deze relatief onbekende parel. 

Syros Ermoupoli
TOERISTISCHE TRANSFORMATIE


Doemt de vraag op: waarom kent vrijwel geen enkele toerist Syros? Tien, vijftien jaar terug had Syros het goed voor elkaar. Een scheepswerf waar duizenden mensen werkten. Er was een elektriciteitscentrale, een overheid die velen werk bood, want Syros is het bestuurlijke hoofdeiland van de Cycladen. Simpel gezegd, de mensen op Syros hadden geen toeristen nodig. Er waren enkel wat Grieken die hier in juli en augustus vakantie kwamen vieren. En toen kwam de recessie. De scheepswerf biedt werk aan minder mensen en een fiks aantal ambtenaren bleek boventallig. Velen raakten hun baan kwijt. Tot overmaat van ramp hadden de Griekse toeristen geen geld meer voor vakanties. Opeens werd duidelijk dat Santorini, Mykonos, Naxos, Paros en andere op internationale toeristen gerichte Cycladen-eilanden veel minder last hadden van de recessie. 

ermoupoli-restaurant

ERMOUPOLI, DE UNIEKE STAD


Vandaar dat Syros zich nu ook op toeristen uit andere landen richt. Ook al is er op dit hoofdeiland geen internationale luchthaven. Aan de positieve kant kan gemeld worden dat er goede ferryverbindingen zijn met veel andere eilanden én met het vasteland. En dat hoofdstad Ermoupoli een pláátje is waar veel gebeurt. En waar de vele bezienswaardigheden je wel een dag of twee bezig houden. Ermoupoli is een unieke stad die je op geen enkel ander Cycladen eiland zult aantreffen. Bovendien heeft het juist wel wat, een eiland dat nog niet platgetreden is door toeristen. Waar je 's morgens je koffie drinkt tussen locals en waar nog gewone winkeltjes zijn die niet enkel toeristen pleasen. En okay, nog een groot voordeel: je kunt hier fantastisch overnachten en heel goed eten zonder de hoofdprijs te betalen. De locals eten zelf ook in die restaurants dus ze moeten kwaliteit leveren anders komt niemand terug.


syros

CULTUREEL SYROS

 

Syros onderscheidt zich ook van andere eilanden door de vele culturele activiteiten. Variërend van (openlucht) filmfestivals en bijzondere voorstellingen in het Apollon theater, een mini-uitvoering van het Scala in Milaan. Maar ook laagdrempelige activiteiten als het jaarlijkse Stray Arts festival waarbij onder meer mooie street art werken gemaakt worden. 

galissas-agios-pakoy

DE STRANDEN VAN SYROS

 

En Syros zou geen eiland zijn als er niet vele stranden en baaitjes zouden zijn. Er zijn stranddorpen als Galissas, Finikas, Vari en Kini waar je kleinschalige hotels vindt en enkele strandtenten en restaurantjes. Je huurt er een loungestoel en een parasolletje en koelt zo nu en dan af in kristalhelder, azuurblauw water. Mijn hotel voor een week is Ventoura Studios en Apartments in Galissas aan de westkust. Op enkele minuten lopen van de bushalte. Een heerlijke plek. Ook omdat mijn studio een keukentje heeft, altijd lekker om ook ‘thuis’ even iets in de koelkast te kunnen zetten. Of koffie (nespresso-apparaat) of thee te maken. Je kunt trouwens gratis gebruik maken van de sauna en de jacuzzi in de tuin. In de zomer is er geregeld busverkeer tussen de dorpen in de zuidelijke helft van het eiland en de hoofdstad Ermoupoli. 


Meer lezen van Kim? Klik hier om naar Just Like To Travel te gaan.