Thessaloniki

Let’s have a kiki in Thessaloniki!

Gay-friendly en rijk horeca aanbod

door Martijn Kamphorst & Martijn Tulp - www.gay.nl

Toen we in het kader van #ilovegriekenland een bestemming mochten uitzoeken, viel ons oog direct op Thessaloniki. Twee redenen: we kénden Thessaloniki eigenlijk helemaal niet – verhalen over vakanties in Griekenland gaan eigenlijk altijd over Athene en Mykonos. Daarnaast wil de stad in 2020 graag het grote evenement EuroPride hosten, dus ze moesten er haast wel gay-friendly zijn. Aangezien we allebei in de gaymedia werken, is dat toch ook wel een pluspunt. Dus daar gingen we, op naar een stad waar we bijna niets van wisten, maar die ons flink zou verrassen.

HET CENTRUM VAN THESSALONIKI

 

Het centrum is een vreemd, eclectisch rommeltje van Joodse, Byzantijnse en Ottomaanse invloeden en eigentijdse hoogbouw. Zo kijken we op den duur niet meer verbaasd op wanneer er onder een kathedraal een haast intact gebleven hamam blijkt te liggen, of wanneer Arabische teksten op een gevel worden afgewisseld met christelijke mozaïeken. Veel van deze overblijfselen uit diverse machtsperiodes worden overigens niet meer gebruikt voor hun oorspronkelijke functie.

De Rotonda, een soort Griekse versie van het Pantheon in Rome, heeft dankzij de zes meter dikke muren alle aardbevingen en oorlogen overleefd. Binnen vind je schitterende mozaïeken die het licht weerkaatsen. De Lefkos Pyrgos (letterlijk: witte toren) staat aan de kust, werd ooit gebruikt als uitkijktoren en gevangenis, maar fungeert tegenwoordig als museum. Op elke verdieping wordt een ander hoofdstuk uit de geschiedenis van Thessaloniki verteld, van de verschillende bezettingen tot de brand die een groot deel van de stad in 1917 verwoestte. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

ANO POLI

 

Het uitzicht vanaf Ano Poli (de oude stad) is echt adembenemend. Onze gids nam ons er mee naartoe, en het bleek niet alleen interessant, maar ook nog eens de perfecte photo-opportunity. En als je denkt: ‘leuk, dat uitzicht, maar ik heb echt geen zin om helemaal die berg op te lopen’, aarzel dan vooral niet om een taxi te nemen. Kost je slechts een paar euro, véél goedkoper dan in Nederland.

HET ETEN

 

Iedere keer als we in het centrum over straat liepen, kwamen we langs caféetjes en cocktailbars waarvan we dachten: leuk om hier vanavond nog even iets te gaan drinken! Maar waarvoor je vooral naar Thessaloniki moet, is het eten. Wat hébben we er belachelijk lekker (en enorm betaalbaar!) gegeten. De Griekse keuken heeft een prima reputatie, maar je eet wel overal ongeveer hetzelfde: souvlaki, gyros, moussaka, spanakopita en dan nog iets met yoghurt en honing toe. Maar juist in Thessaloniki is er véél meer te beleven op culinair gebied. Zo aten we bij een feta-speciaalzaak, ontdekten we heerlijke plaatselijke zoetigheden als trigona en tsoureki en smulden we tijdens een fine dining lunch bij Duck, iets buiten het centrum van de stad. Elke keer als de rekening kwam waren we weer verbaasd, want heerlijk eten is in Thessaloniki helemaal niet duur! Ook Akadimia, een leuk restaurant dat wordt gerund door een gezellig homostel, is een bezoekje waard.

CAPSIS HOTEL

 

Het enige nadeel: Thessaloniki heeft helaas geen strand. Maar met het strand van Halkidiki op slechts een uurtje rijden is dat nauwelijks een dealbreaker te noemen. En als je écht acuut toe bent aan verkoeling, kun je op het dak van het Capsis Hotel een duik nemen in hun zwembad. Daar word je ook nog eens op je wenken bediend met smakelijke cocktails en andere (vloeibare) versnaperingen in je lekkere ligstoel.

Al met al hebben we een fantastische paar dagen achter de rug. Één van ons is – niet gelogen – as we speak een nieuw tripje naar Thessaloniki aan het plannen. Want er zijn nog veel meer restaurants en leuke barretjes om te ontdekken!

Meer lezen van Martijn en Martijn? Klik hier om naar Gay.nl te gaan.