Veria- Vergina

Een rijk verleden

Levendige, moderne stad vol met historische straatjes en monumenten

door Larissa Hendriks - www.blvd.nl

Als je zegt Griekenland, dan denk ik aan een land waar nog prachtige historie te vinden is. Alleen waar precies moet je dan zijn als je de meest indrukwekkende overblijfselen wilt vinden? Samen met een vriendin vloog ik naar Thessaloniki waar wij een auto huurden om Vergina op te zoeken. En dit is zeker een aanrader…

Thessaloniki

PAK DE AUTO NAAR VERGINA!

 

Als je niet te moe bent van de heenreis, zou je een prachtige toeristische route kunnen nemen vanaf Thessaloniki naar Vergina met de auto.
Dit hebben wij in ieder geval gedaan en werd een van de hoogtepunten van onze gehele reis.

 

OP ZOEK NAAR PRACHTIGE HISTORIE IN VERGINA

 

De stad Vergina is een stuk beroemder geworden toen meneer Andronikos in 1977 een onwijs belangrijke archeologische vondst deed. Hij vond de schedel van Phillip II. De schedel liet een beschadigd rechteroog zien en daarmee kon gezegd worden dat hij geraakt was met iets langwerpigs en scherps. Wat Andronikos deed denken aan een pijl. Dit en nog veel meer zal je leren als je een tour met een gids doet in een van de vele archeologische musea die in Vergina te bezoeken zijn. 

 

byzantijnse kerk

kerk

VERIA

 

Veria is de hoofdstad van het departement Imathia. Het was een van de belangrijkste steden van Griekenland tijdens de Byzantijnse periode en dankzij de enorme hoeveelheid aan Byzantijnse monumenten werd de stad ook wel ‘Klein Jeruzalem’ genoemd. Tegenwoordig is het een moderne stad met gezellige pleinen, maar de historische wijkjes, traditionele huizen en monumenten zijn bijna allemaal bewaard gebleven.

limni

TIP: GA NAAR ALIAKMONAS LAKE

 

Langs de ‘Techniti limni aliakmonas-Lake’ zijn restaurantjes te vinden met het mooiste uitzicht dat je kan wensen. Een lokale bewoner heeft ons hier naartoe gestuurd en we zijn hem zeer dankbaar voor zijn tip. Daarom geven we deze ook graag even door aan de lezers van dit artikel.

 

vergina

MUSEUM OF ROYAL TOMBS OF AIGAI

 

Als je van de archeologische vondst in Vergina enthousiast geworden bent, mag je het ‘Museum of Royal Tombs of Aigai’ niet missen! Hier zal je onder meer het graf van Phillip II en Alexander IV van Macedonië vinden. De stilte in de graftombes opent je ogen. Het gevoel wat ik kreeg toen ik voor het graf stond is niet te omschrijven, toch ga ik het proberen. De stenen gaven de geur af van echte oudheid, des te dichterbij ik kwam, des te kouder het werd. De kou was niet vervelend. Het gaf mijn kippenvel nog even een extra boost. Vol bewondering keek ik van beneden naar boven. 5 minuten waren niet lang genoeg, hier kon ik nog wel veel langer blijven staan. 

de tomp van Vergina

Niet alleen de graven waren bijzonder, het hele museum had veel te bieden. De tour met de gids was erg interessant. Hij vertelde de meest ingewikkelde verhalen over dood, huwelijken en tradities. Natuurlijk zal je zelf even een tour moeten doen om het hele verhaal te snappen. Maar één van de verhalen ging over de vrouw van Phillip II. Zij werd begraven in een kamer naast hem. Het was namelijk een traditie om de echtgenoot het graf in te volgen. En is wat zij deed: zij werd verbrand op de brandstapel. 

Natuur omgeving Veria

HOTEL ESPERIDES

 

Gezien het stadje niet heel toeristisch is, werd ons aangeraden in het Spa Hotel Esperides te verblijven. Hier waren wij erg blij mee! Eigenaar Dimitris Mantsios was onze gastheer en beheerst over uitstekende kookkunsten! Na een ontspannen sauna en een frisse douche schoven we bij hem aan voor een diner. Al zijn gerechten zijn huisgemaakt met veel liefde en dat proef je! Wij hebben de 'olive en plum jam' mee naar huisgenomen, verrukkelijk. 

WIJNGAARD KIR-YIANNI

 

Om terug te kijken op deze bijzondere reis met prachtige herinneringen, reden we naar de wijngaard Kir-Yianni. Het was hier stil, prachtig, bewonderend en ontspannend. Met lekkere hapjes op tafel en een wijnproeverij hebben we gelachen en de mooiste momenten van de reis met elkaar gedeeld. 

Hoogtepunten als de graftombes, het uitzicht op de rivier en de culinaire kunsten van meneer Mantsios kwamen ter sprake. Geen slok hebben we verspild en van de lekkerste wijnen namen we een paar flessen mee terug naar Nederland. 

Meer lezen van Larissa? Klik hier om naar BLVD te gaan.