Lesvos. Plomari is meer dan Ouzo!

Het zuiden van Lesvos: Plomari is meer dan Ouzo!

door Wesley van Eijk - https://grieksblauw.nl/

Het noorden van Lesvos, met het bekende dorp Molyvos, had ik al uitgespeeld.
Daarom wilde ik dit keer de andere kant van het eiland ontdekken.
Ik ging naar het zuiden van Lesvos richting het wereldberoemde dorp Plomari.
Wereldberoemd omdat de beste Ouzo hier vandaan komt!
Maar wat heeft het fotogenieke Plomari nog meer te bieden dan dit typisch Griekse drankje?

Plomari

Rijk verleden

In de 19de eeuw stond het hier vol met zeepfabrieken, Ouzo destilleerderijen en olijfoliepersen. Dit heeft indrukwekkende sporen achtergelaten. Plomari was ooit een welvarend dorp en dat is te zien aan de grote herenhuizen langs de (droogstaande) rivier die door het centrum loopt. Hoewel in deze omgeving steeds meer chique verblijven hun deuren openen, heeft het centrum van Plomari haar charme en authenticiteit nog behouden. Het is heel Grieks en laat ik daar nou net dol op zijn!

e-bike op Lesvos

 

Op de E-bike via de smalle straatjes de natuur in

Aangezien ik niet veel tijd had om deze mooie plek te ontdekken, koos ik voor een oer-Hollandse activiteit om de omgeving te verkennen: Fietsen!

Met Seafari adventures ging ik op een e-bike op zoek naar de mooiste uitkijkpunten en meest lokale ervaringen. Plomari heeft veel mooie uitzichten en het rijke verleden geeft genoeg verhalen die de gids met mij deelde. We fietsen door de kleurrijke straatjes, langs koffiedrinkende locals en uiteraard langs verlaten olijfoliefabrieken. Hoe verder je van het centrum af fietst, hoe groener het wordt. Binnen 20 minuten had ik het gevoel dat ik door de bergen reed van een klein Grieks eilandje inclusief heuvels. Gelukkig zat ik op een elektrische fiets, dus naast een beetje trappen en schakelen, genoot ik heerlijk van de uitzichten.

https://seafariadventures.gr

 

Olijfolie proeven bij Protoulis

Tijdens de fietstocht zag ik vele olijfbomen die tegen de steile hellingen groeiden. Het plukken van deze olijven moet wel manueel, want gemotoriseerde hulpmiddelen komen de bergen niet op. Het proces tot aan de olijfolie is vakwerk en is echt typerend voor deze omgeving. Deze gedachte kon ik bezegelen met een bezoekje aan het familiebedrijf Protoulis waar mij alles haarfijn werd uitgelegd. Ik parkeerde de fiets voor de deur en kon zo aanschuiven aan een lange tafel tussen de mooiste olijfolieflessen. Op tafel stonden materialen die mij deden denken aan scheikundelessen, want het proeven van olijfolie bleek een serieuze zaak! Ik snuffelde en nipte aan diverse eersteklas olijfolies en leerde over de verschillen tussen de vele soorten olijfolie die Protoulis in huis had. Interessant! De hapjes die erbij geserveerd werden, maakten het nog lekker ook!

Ouzo

Ouzo van Varvagiannis is een begrip

Gelukkig waren we op de fiets, want bij de Ouzo destilleerderij van Varvagiannis kom je niet weg zonder wat geproefd te hebben. Ik begon met een rondleiding door het museum. Al ruim 160 jaar wordt Ouzo gemaakt door deze familie en daar is veel over te vertellen. Bij binnenkomst genoot ik van de oude foto’s die in het kleine museum hingen en de geur van anijs ging overal! Een verdieping lager liepen we zo de productieafdeling op, waar per jaar zo’n 50.000 liter Ouzo wordt geproduceerd. Tijdens de rondleiding ontdekte ik dat ik al jaren de Ouzo verkeerd heb gedronken. Er werd verteld dat het emmertje ijs niet is bedoeld om in je glas te doen, aangezien dit de smaak volledig verknalt. Het ijs is bedoeld om water bij te gieten, dat daarna bij Plomari’s trots gegoten dient te worden. Ik vertelde maar even niet dat de ijsblokjes voor mij ook een lust voor het oog zijn en ik dit advies maar langs mij heen laat gaan. Juist op dat moment ontmoette ik mevrouw Varvagianni, telg uit de vijfde generatie van de familie. Een fles Ouzo uit haar handen, maakte deze ervaring compleet.

Panagia Krifti -Lesvos

Varen naar Panagia Krifti (de verborgen Maria)

De pittoreske straten van Plomari zijn tegen een helling aangebouwd. Vooral vanaf het water is dit goed te zien en beeldig vast te leggen. Daarbij is de kust tussen het plaatsje Melinda en het kerkje van Panagia Krifti leuk om met een bootje te bezoeken. Het is heerlijk om hier overdag te gaan zwemmen of rond zonsondergang de trappen van het kerkje op te klimmen. Ik ging voor het laatste, want dit is een beroemde attractie in deze omgeving. Tegen het einde van de middag stapte ik in een bootje van Seafari adventures en genoot van de tocht richting deze bijzondere kapel. De mythe vertelt dat op deze plek ooit een beeldschone dame met baby een doodlopend pad in gedreven werd door de Ottomanen. Toen ze in het nauw zat, opende een rots, waardoor zij en haar kind zich konden verstoppen en de situatie overleefden.

Het zuiden van Lesvos is een winnaar

Ik had veel gefantaseerd over dit deel van Lesvos, maar het overtreft mijn verwachtingen. De afgelopen jaren reis ik heel Griekenland door, op zoek naar authenticiteit en het Griekse gevoel. De omgeving van Plomari is nog zo ongepolijst, dat mijn doel met gemak ingelost is. En het eiland heeft nog een internationale luchthaven ook. Zo gemakkelijk bereikte ik mijn doel maar zelden.

Meer lezen over de Griekse ontdekkingen van Grieksblauw? Klik hier om naar grieksblauw.nl te gaan.