Xanthi

De stad van duizend kleuren

Historische stad met Oosterse invloeden

door Majda Ouhajji - www.aichaqandisha.nl

Ze noemen Xanthi: 'de stad van duizend kleuren'. Het heeft alles: een oud centrum met historische gebouwen, bergen, veel natuurschoon en een rivier. Zelfs de inwoners zijn kleurrijk: christenen en moslims leven al honderden jaren gebroederlijk naast elkaar. Iets waar de inwoners van de stad trots op zijn.

 

EEN TYPISCHE DAG IN XANTHI

 

Een typische dag als toerist in Xanthi moet er als volgt uitzien: overdag geniet je van de natuur in de omgeving. ’s Avonds stort je je in het bruisende leven van de historische stad. Je kunt er een paar dagen doorbrengen en weer verder reizen, maar ik weet zeker dat je je tijdens een langere periode geen moment zult vervelen. Dit is de omgeving waar ik een paar dagen mocht doorbrengen. Dankzij de gids van Riverland heb ik alle verborgen plekjes ontdekt. Een aanrader voor wie naar dit gebied gaat en niet wil verdwalen in de kronkelige wegen die de bergen inleiden.

 

 

DORPJES IN DE BERGEN

 

Of je nu van luie vakanties houdt of juist van actieve: in Xanthi vind je alles. Zo kan de avontuurlijke wandelaar kiezen uit verschillende trails in de regio. Eentje is maar liefst 67 kilometer lang en gaat langs de rivier Nestos de bergen in. Terwijl je je een weg ploetert door de natuur, slangen ontwijkt en je vergaapt aan de prachtige vergezichten, logeer je onderweg in een van de vele dorpen die verscholen zijn in de bergen.

Zelf ben ik niet zo’n avontuurlijke wandelaar, dus ik was blij met de terreinauto van mijn gids die me overal heen bracht. We vergaapten ons aan de natuur en de vogels en reden langs de tientallen dorpjes die zijn gebouwd in de bergen. Zoals de Pomokohoria, een cluster van ongeveer veertig dorpjes. De bewoners ervan zijn vriendelijk en niet gewend aan toeristen: ze zijn daarom maar wat blij om nieuwe gezichten te zien. Het is fijn om er rond te lopen: de vrolijke kleuren van de huizen, de mooie moskeeën en de straten die steil omhoog leiden.

Wat je ook in de bergen vindt: vergane glorie. Af en toe stuitten we op half ingestorte huizen, stenen die ooit kerken of scholen waren. Xanthi was vroeger een welvarende stad die bekend stond om de tabaksindustrie. Maar de Tweede Wereldoorlog maakte daar een eind aan. De mensen die in de bergen woonden om bij de tabaksvelden in de buurt te zijn, vertrokken en alleen ruïnes vertellen dat verhaal nog.

 

 

HET CENTRUM VAN XANTHI

 

We gaan richting de stad. Het historische centrum van Xanthi kenmerkt zich door kleurrijke huizen, kronkelende wegen en een wat heuvelachtige omgeving. Je kunt er op het pleintje met de rest van de inwoners zitten en wachten tot de zon ondergaat of eten en drinken in een van de vele, vele tentjes.

 

 

THE HOUSE OF SHADOW

 

Breng zeker een bezoek aan The House of Shadow, daar is de kunst van Triandafyllos Vaitsis te zien. Zoals de naam van het museum al zegt: zijn kunst is te zien in de schaduw. Zijn creaties zijn namelijk pas bijzonder als het licht er op schijnt. Dan zie je plots het gezicht van John Lennon bijvoorbeeld of blijken de metalen paarden in de schaduw een auto te zijn.

 

 

HET FOLK MUSEUM

 

Een wat uitgebreider museum is het Folk Museum. Dat bevindt zich in een groot huis, dat ooit is gebouwd door een rijke tabakshandelaar voor zijn twee kinderen. De stijl van de bouw en de decoratie is Europees. Ik meende zelfs een Hollandse molen te herkennen op een van de plafonds. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van Xanthi.


Ik zei toch dat Xanthi alles heeft? Een ander goed geheim in de omgeving is het fort in de bergen. Het is rond de Tweede Wereldoorlog gebouwd en omvat kilometers lange gangen onder de grond. Vochtige, donkere tunnels die nu vooral het domein van vleermuizen lijken te zijn. Je moet niet bang aangelegd zijn en neem een lampje mee als je hier naar binnen loopt. Voor je Instagram zoek je daarna even de tanker op, die is achtergebleven na de oorlog en nu deel lijkt uit te maken van de berg.

 

 

MACHTIGE BERGEN

 

Maar je mag deze omgeving niet verlaten zonder een kajaktocht te maken op Nestos. Ter hoogte van Stavroupoli stap ik in de kajak, op de rivier Nestos, samen met een gids van Riverland. Als we vertrekken, is het enige dat we horen onze peddels die het water af en toe raken. Ik vergaap me aan de omgeving: de machtige bergen om ons heen, de stilte en de vele vogels die wegvliegen zodra ze ons horen aankomen. Je komt er helemaal tot rust.

 

Het water is ijskoud, maar de zon schijnt fel op ons neer. 23 kilometer zullen we tijdens deze tocht afleggen. Als we bij het eindpunt zijn, wil ik eigenlijk direct nog een keer.

 

HET VISTONIDA MEER

 

En nog een laatste tip. Voor vogelliefhebbers is het Vistonida meer een waar paradijs. Dat komt omdat het water er zowel zoet als zout is. Ideaal voor alle vogelsoorten dus. Er leven zelfs flamingo’s, die zich tijdens mijn bezoek helaas verstopt hadden. Maar ook voor wie niet van vogels houdt, is een bezoek aan de omgeving van dit meer een aanrader. In van de wateren vind je namelijk twee kerken. Middenin het water.

 

 

Het enige dat je nog van mij nodig hebt, is dit: Xanthi bevindt zich op een uurtje vliegen van Athene. Vlieg naar het vliegveld Kavala en neem daar een taxi, dan ben je er binnen een klein uurtje. Verblijven doe je in het 1000 Colors Hotel, dat net buiten het centrum en hoog tegen een berg aan ligt. Ruime kamers, vriendelijk personeel en een zwembad om tijdens de warme uurtjes bij te komen van al die wandelingen in de bergen.


Duizend kleuren heeft Xanthi, zorg dat je ze allemaal ziet.

Meer lezen van Majda? Klik hier om naar Aicha Qandisha te gaan.