Astypalaia

Onontdekt en fotogeniek vlindereiland

Vlinder van de Egeïsche zee

door Anita Boon - www.weekendtoerist.nl

Het is midden in de nacht als ik voet aan wal zet op Astypalaia. Onderweg naar mijn appartement is het helaas te donker om alvast een glimp van de schoonheid van het eiland op te vangen. Des te groter is 's ochtends de verrassing als ik de deur naar mijn balkon open doe. Ik kijk uit op een heuvel van witte huisjes met op de top een kasteel dat trots overal bovenuit torent. Een magisch uitzicht dat de rest van de week niet zal gaan vervelen. In mijn buik dartelen de vlinders vrolijk in het rond.

Astypalaia is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos, maar heeft met haar witte huisjes en blauwe kerkkoepels de beeldschone uiterlijke kenmerken van de Cycladen. Omdat Astypalaia de vorm van een vlinder heeft, draagt het eiland de tot de verbeelding sprekende titel 'vlinder van de Egeïsche zee'. Ik sta inmiddels te popelen om deze mooie vlinder te gaan ontdekken. 

Astypalaia

360 GRADEN UITZICHT

 

Het leven op Astypalaia speelt zich grotendeels af in Chora, het hoofdstadje van het eiland. Na mijn ontbijt struin ik eindeloos door een doolhof van spierwitte huisjes met gekleurde kozijnen. Het wit steekt prachtig af tegen de lucht, die zo blauw is dat het bijna pijn doet aan mijn ogen. Onderweg naar de top bewonder ik de acht oude windmolens en groet ik de tientallen katten die me nieuwsgierig aankijken. Waarschijnlijk telt Astypalaia meer katten dan inwoners. 

Eenmaal op de top van de heuvel word ik betoverd door een spectaculair panorama. Een 360 graden uitzicht op de zee met azuurblauwe baaitjes en kleine eilandjes aan de horizon. Aan de andere kant kijk ik uit op de haven, het stadje en het maanlandschap van het onbewoonde deel van Astypalaia. Binnen de muren van het Venetiaanse kasteel staan twee witte kerkjes met blauwe koepels. Een typisch Grieks plaatje, waar ik gretig foto's van blijf schieten. 


Astypalaia kust

OP EXCURSIE NAAR HET PARADIJS

 

De volgende dag stap ik op een excursieboot naar het paradijsNa een uurtje varen meren we aan bij Kounoupa island. Met een klein bootje worden we afgezet op een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. Een smalle strook met aan beide kanten de azuurblauwe zee. Het is nog lastig kiezen aan welke kant ik een verfrissende duik moet nemen...  

Kounoupa island

De rest van mijn dagen op Astypalaia pas ik me moeiteloos aan aan het tempo van het eiland. Ik vul mijn dagen met relaxen op mooie strandjes en lekker eten in gezellige taverna's. Life is good op Astypalaia, de ideale plek om helemaal tot rust te komen en het authentieke Griekse eilandleven te ervaren. Ver weg van het massatoerisme. 


Astypalaia windmolen

Om deze onontdekte parel te bereiken, ben je wel wat reistijd kwijt. Ik vloog met Aegean Airlines naar Kos, om vanaf daar de ferry naar Astypalaia te nemen. Deze vaart slechts één keer per week en de reis duurt bijna vier uur. Een andere mogelijkheid is de ferry vanaf Athene, die een paar keer per week vaart en er zo'n negen uur over doet. Een rechtstreekse vlucht vanaf Athene is ook mogelijk, maar die gaan maar sporadisch en zijn in het hoogseizoen vaak volgeboekt. 

Het eiland telt veel mooie kleinschalige appartementen en boetiekhotels. Ik verbleef in Vythos Seaside Aparthotel. Een mooi appartement op een prachtige locatie in Pera Gialos en met uitzicht op Chora en het kasteel. 

Meer lezen van Anita? Klik hier om naar Weekendtoerist te gaan. 

Asypalaia kerk

Astypalaia