waterval in Edessa
Edessa

Edessa, klein maar fijn

Prachtige watervallen!

door Sandra Engels - www.40plusvriendinnen.nl

Edessa is een klein stadje op ongeveer 90 km van Thessaloniki in het noorden van Griekenland. In de regio Macedonië kom je weinig toeristen tegen, maar in Edessa zorgen de watervallen voor een gezellige drukte!

Edessa-landscape
 

WATER BRENGT BEWEGING


Als we Edessa in rijden vragen we ons af waar dat water dan naar beneden komt, want om ons heen zien we geen hoge bergen. Er loopt wel een snelstromend beekje dwars door de stad. Bij de waterval aangekomen begrijpen we waarom we het niet eerder gezien hebben. Edessa ligt namelijk boven op een hoog plateau. Het stromende beekje stort met een enorme snelheid over de rand zo het dal in. Er zijn mooie en smalle paadjes naast en achter de waterval, waardoor we er heerlijk kunnen slenteren. De meeste mensen zijn dagjesmensen en verplaatsen zich in een gezellige stroom langs de watervallen. Ze worden wel nat als ze naar beneden zijn gelopen, maar dat is dan juist lekker als het warm weer is!

Edessa   

TIJD EN RUST


Edessa is ook nog eens authentiek. Dat ervaren we als we de oude straatjes in lopen. De vele details aan de geveltjes zorgen ervoor dat je nog langzamer gaat lopen. De tijd staat hier stil en we genieten van deze rustgevende sfeer. De was hangt buiten stralend wit te wapperen in de wind en de hond ligt te suffen in het zonnetje. Op de vele bankjes kun je fijn van dit straatbeeld genieten. 

Edessa

RUIMTE VOOR IEDEREEN IN EDESSA


In Edessa gebeurt van alles. Er is veel horeca op en rond de pleintjes. Kinderen spelen er heerlijk op straat. Er wordt druk gepraat en de terrasjes zitten gezellig vol. Er is een flink aanbod van activiteiten voor de avontuurlijke vakantieganger, waardoor een langer verblijf zeker de moeite waard is.

uitzicht

varosi

EDESSA APOKRIES


Eind februari tot en met begin maart is het in deze regio feest, want dan vieren ze carnaval, of zoals de Grieken het noemen: Apokries. Wij komen gelukkig midden in een optocht terecht en genieten mee van de feestvreugde. Een bijzondere ervaring om carnaval te vieren met deze zomerse temperaturen. De kinderen zijn kleurrijk verkleed en de groepen in de optocht vormen een mooie eenheid. De muziek en dans maken dat iedereen op straat vrolijk is.

carnaval

Op een uurtje rijden van Edessa in zuidelijke richting ligt een klein dorpje Neraida. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de Polyfytosbrug en het dorpje is ook leuk om even rond te kijken. De weg E65 gaat via deze brug van Neraida richting Servia en andersom. Vanaf Neraida is het zicht op de brug het mooist.

 

Meer lezen van Sandra? Klik hier om naar 40 Plus Vriendinnen te gaan. 

brug