Epirus - Preveza

Beleef je ultieme motorboot droom in Preveza

Het vasteland van Griekenland

door Vincent Zuidema - www.motorboot.com

 

Op het snijvlak van werelden, waar van de oudheid tot in de Middeleeuwen historische zeeslagen werden uitgevochten, ligt het beschermde binnenwater van de Ambracische Golf. Hier spot je gegarandeerd dolfijnen, duiken schildpadden zomaar op uit het water en kun je eindeloos zwemmen, varen en mooie steden bezoeken.

Wij ontdekken de Ambracische Golf met een motorboot van verhuurbedrijf OCC Yachting, waar we meteen al kennismaken met een paar dolfijnen die loerend rond de viskwekerijen zwemmen. De binnenzee is onderdeel van Nationaal park Amvrakikos en daarmee een beschermd natuurgebied. De Golf strekt zich uit van de kustplaats Preveza tot 38 km in het binnenland en heeft een oppervlakte van zo’n 500 km².

 

NIEUWSGIERIGE SCHILDPAD

 

Onze bestemming is de baai van Vonitsa, waar een Venetiaans fort uitkijkt over de baai. Bij het eilandje Koukouvitsa gaan we voor anker. We verkennen het boomrijke eiland en lopen ‘s avonds naar het plaatsje Vonitsa. Vanaf de stadskade zien we hier ineens een kop boven water steken en verschijnt een nieuwsgierige schildpad boven water.

De volgende dag varen we naar een baaitje ten westen van Vonitsa. We verkennen de schitterende rotsachtige inham, maar ontdekken ook dat de oevers vol liggen met plastic. Dus nemen we een rol vuilniszakken mee in onze bijboot en ruimen zoveel mogelijk op. Hopelijk worden ‘beach cleanups’ populair in Griekenland, want één van de weinig storende dingen in dit vakantieparadijs zijn de grote hoeveelheden zwerfafval. Gelukkig wordt het plasticprobleem wel serieus genomen. Zo heeft Griekenland in 2021 al het wegwerpplastic verboden. Na een heerlijk verblijf op de binnenzee, varen we naar de luxe marina in Preveza, die nog maar een paar jaar in gebruik is en plek heeft voor maar liefst 300 jachten.

 

HET LEVENDIGE PREVEZA

 

De omgeving van Preveza zit vol archeologische parels zoals Nicopolis, een gigantisch overblijfsel van een stad uit 31 v.C. met 150.000 inwoners waar (nog) geen drommen toeristen op af komen. Veel muren en gebouwen staan nog steeds overeind en de regio investeert een hoop om het te allemaal zo goed mogelijk te preserveren. Op termijn komen hier waarschijnlijk heel veel toeristen, dus slaan wij nu alvast onze slag. Zo bezoeken we het Romeinse theater, van waaruit je de plek kunt zien waar Octavianus in 32 v. Chr. de historische zeeslag won van Marcus Antonius en Cleopatra VII.

Preveza zelf is niet alleen het scharnierpunt tussen de Ionische zee en de Ambracische Golf, maar ook tussen de bijna tropisch aandoende strandkust in het noorden en de Ionische eilanden in het zuiden. ‘Preveza’ betekent dan ook zoveel als ‘passeerstation’. In deze centraal gelegen havenplaats genieten we uitgebreid van de vele leuke restaurants, drinken we wijn uit het wijngebied Lourus (vlak boven Preveza) en eten we de befaamde saganaki met gebakken mosselen in tomatensaus.

 

HET LANGSTE STRAND VAN EUROPA 

 

De dag erop bezoeken we Monolithi beach, het langste strand van Europa. We volgen de kustlijn richting het schilderachtige dorpje Parga dat bijzonder fotogeniek is, maar ook het meest toeristisch. Bij de stranden kun je allerlei soorten watersport doen, waaronder jetskiën, parasailen en duiken. Wij houden het bij een heerlijk koud biertje, met uitzicht op één van de meest bijzondere plekken in Europa. Met de eindeloos lange stranden van Monolithi, het veelzijdige Preveza, de flora en fauna van de Ambracische Golf en de toegang tot Lefkas en de eilanden eronder, is dit een gebied waar je niet snel op uitgekeken raakt. Oftewel: Ambracische Golf, we’ll be back!

 

TIPS

 

Treli Garida (crazy shrimp)

Een familierestaurant waar lekkernijen worden geserveerd waar Preveza om bekend staat, waaronder natuurlijk gegrilde garnalen.

 

Psatha

Een soort jazz bistro waar iedere dag traditionele gerechten worden gekookt die je bij de keuken kunt uitkiezen: konijnenstoofpot, moussaka, volle rundersoep en allerlei groenten en bonengerechten uit de oven of van de gril.

Meer lezen van Vincent? Klik hier om naar Motorboot te gaan.