Evia - Edipsos

Pure rust

Genieten van het meest mineraalrijke thermale water

door Henriette Bokslag - www.travelaroundwithme.com

Het op één na grootste eiland van Griekenland, Evia is nog relatief onbekend. Zonde want het is een prachtbestemming dat enorm veel te bieden heeft. Al moet ik zeggen dat een aantal inwoners van Evia het helemaal niet zo erg vinden dat bijna niemand Evia kent...

Evia Griekenland

Als je naar Evia gaat is het weer tijd om wat woorden en zinnen te oefenen en je vertaalgids in te pakken want er zijn maar weinig mensen op het eiland die Engels spreken. Maar is dat niet juist wat reizen soms zo leuk maakt? Wat mij betreft is Evia een eiland voor iedereen, behalve als je op zoek bent naar veel vertier.

 

Evia

RONDREIZEN IN EVIA

 

Tijdens een rondreis zul je merken hoe enorm afwisselend het landschap op Evia is. Evia wordt verdeeld in Noord-, Centraal- en Zuid-Evia en elk gebied heeft zijn eigen karakter. Evia is een ideaal eiland om met een huurauto te ontdekken. De wegen zijn goed en duidelijk en je kunt zowel vanaf het vasteland via een brug naar de overkant rijden als kiezen voor een bootovertocht. Vergis je niet in de afstanden als je een rondreis aan het plannen bent want op sommige wegen mag je en kun je ook niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. Dat betekent dat je over een afstand van rond de 230 kilometer zo maar 5 uur kan doen. 

Evia

WAT JE ZEKER MOET DOEN OP EVIA

 

- Wijn proeven bij Vriniotis Winery
- Het klooster van Galatiki nabij havenplaatsje Limni bezoeken, bekend vanwege de trapstraatjes
- Naar het bergdorp Steni, volgens velen het mooiste bergdorp van het eiland
- Naar Loura Edipsos en de thermale baden
- Bezoek het eiland Lihadonisia, boten vertrekken vanaf eind mei tot aan begin september
- Bezoek de Drymona-watervallen en het klooster van Osios David

- Ga naar het Bedevaartsoord Prokopi
- Bezoek Eretria als je opgravingen wilt zien van een amfitheater uit 300 voor Christus
- Ga op zondag naar Vasilikos. Dan is er een grote weekmarkt
- Relax in Kimi, het ‘Balkon van de Egeïsche Zee‘. Dit is een badplaats en havenplaats vanwaar ferry’s vertrekken naar het verderop gelegen Sporadeneiland Skyros.

- Hike en ontdek de Romeinse pilaren
- Wandel rondom de berg Ochi op een hoogte van 1398 meter

- Hike door de Dimosari kloof, start vanaf Rouklia
- Bezoek een van de vier drakenhuizen
- Vaar naar de Petali eilanden
- Rij naar Kava ‘d Oro, de Gouden Kaap. Let op; het laatste stuk is alleen toegankelijk met een Jeep. Leuk om te weten is dat in dit onherbergzame gebied nog een ‘gefloten taal’ gesproken wordt.

agioi Apostoli

STRANDEN IN EVIA

 

Als je van stranden houdt dan zijn er vele mooie baaien op het eiland te vinden waar je fijn tot rust kan komen en kan relaxen. Edipsos beschikt over natuurlijk geneeskrachtige zwavelhoudend water. Daarmee strijkt de plaats met de eer van grootste kuuroord van Griekenland en het oudste kuuroord van Europa. Het Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel is een luxe vijfsterren hotel met het grootste binnen- en buitenzwembad dat gevuld is met thermaal water. Het hotel behoort tot de wereldtop als het gaat om luxe wellness hotels.

Evia

DE PETALI EILANDEN

 

De Petali eilanden zijn echt nog geheim! Deze eilandengroep ligt ten zuiden van de havenplaats Marmari. De twee grootste van de 10 eilanden zijn Meglonissi en Chersoniso. In de haven van Marmari kun je op zoek gaan naar een bootje om zelf te huren. Zo heb je alle vrijheid om zelf op zoek te gaan naar de mooiste stranden van Evia. Wil je snorkelen of duiken in de omgeving dan raad ik je dat zeker aan. Je hebt prachtig zicht in het heldere blauwe water en er zijn genoeg bezienswaardigheden onderwater die je kunt bekijken. Zelf ben ik uiteindelijk alleen gaan snorkelen rondom de plek; ‘Saralino’. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ‘Dive in Evia’. Een duik- of snorkelexcursie duurt vier uur.

 

DE BADPLAATS KARYSYTOS

 

Ik eindigde mijn rondreis Evia in de zuidelijk gelegen badplaats Karysytos waar ik verbleef in het hippe designhotel Anastasia Hotel. Dit kleinschalige (29 kamers) familiehotel is een van de meest luxe hotels op het eiland waar je heerlijk kunt bijkomen van je roadtrip. 

 

Meer lezen van Henriette? Klik hier om naar Travel Around With Me te gaan.