Kos

Perfect te doen met de fiets!

Fietsen, moussaka en een vleugje cultuur op Kos

door Chris Potter - www.bureaubeaufort.nl

Overal waar we komen worden we begroet met een vrolijk ‘Kalimera!’. Die Grieken, die nemen de tijd voor je, zo merken we als men ons met handen en voeten duidelijk probeert te maken hoe we naar Kos-stad moeten fietsen. We moeten er eerst bij gaan zitten, mogen de pasgeboren kittens bewonderen en krijgen vervolgens een drankje aangeboden voordat ze ons de route beschrijven. Als ze toch nog een vraagteken op ons gezicht ontdekken, bieden ze zelfs aan ons te brengen met de auto. Maar dat slaan we natuurlijk vriendelijk af, echte Hollanders stappen gewoon op de fiets.

 

HET EILAND PER FIETS ONTDEKKEN

 

Het eiland is niet heel bergachtig en in tegenstelling tot andere gedeeltes van Griekenland, is de fiets hier is een geaccepteerde manier van vervoer. Zo getuigen ook de vele fietsverhuurbedrijfjes die we onderweg tegenkomen. Pak de fiets! Zo zie je nog wat van de omgeving.

AUGMENTED REALITY

 

Na een koffietje in de haven van Kos, besluiten we om naar het Asklepieion te gaan, één van de archeologische bezienswaardigheden op het eiland. Het Asklepieion was 450 jaar voor Christus een heilige plaats waar men naar toe ging voor genezing. Een antiek sanatorium zou je kunnen zeggen. Het bestond uit prachtige tempels, gebouwen en imposante marmeren trappen maar is rond 500 na Christus verwoest. Pas in 1902 zijn de ruïnes ontdekt en blootgelegd door een Duitse archeoloog. Nu kun je de terrassen waarop de gebouwen stonden beklimmen en zie je nog pilaren staan. Reisorganisatie TUI weet de ervaring door middel van augmented reality tot leven te brengen: we krijgen een laptop rond ons nek en kunnen al lopend door de archeologische site in 3D de beelden bekijken van hoe het eeuwen geleden echt was.

DE LEKKERSTE MOUSSAKA OOIT

 

Na dit uitstapje terug in de tijd willen we het hedendaagse Griekse leven zien! Via een kronkelende weg door de bossen vinden we een levendig plaatsje op de hellingen van de berg Dikeos. Aan de winkeltjes met souvenirs zie je dat het dorpje in de loop der tijd toeristischer is geworden, maar daar laten we ons niet door afleiden. We maken een wandeling naar boven waar de 100 inwoners die het dorpje telt wonen en genieten onderweg van de talloze charmante koffietentjes en restaurantjes. Bij Olympia laten we ons verleiden door de chef: er komt net een dampende moussaka uit de oven… Op traditioneel Griekse wijze gemaakt en geserveerd met een glas retsina, de lokale witte wijn. Wij slaan hier niets af en dat is maar goed ook: ik heb nergens lekkerdere moussaka gegeten.

  

EEN HEERLIJK HOTEL

 

Laat in de middag komen we rozig terug in de Blue Lagoon, het mooie resort dat TUI voor ons heeft uitgekozen. Een duik nemen en even liggen is onze wens nu nog. We kunnen kiezen. Het resort telt maar liefst zeven zwembaden, inclusief eentje voor adults-only (lekker rustig☺). Sippend aan een cocktail maken we plannen voor de volgende dag. Embrós Thérme klinkt heel aantrekkelijk: een thermaal bad in het noordoosten van het eiland aan het strand. Dobberen in een warm bad waarvan gezegd wordt dat het een heilzame werking heeft. Of zullen we een bus pakken naar het zuiden van het eiland? Daar schijnt het vol te zitten met mooie baaien met visrestaurants. We besluiten er een nachtje over te slapen. Maar niet voordat we Griekse specialiteiten in het Blue Lagoon resort getest hebben. Van de mezedes, de verschillende Griekse hapjes die men als voorgerecht serveert, eet ik mijn buik rond. De tafel staat vol. Tzatziki met knapperig brood, rijst in wijnbladeren, Griekse gehaktballetjes, tomatensalades met feta, olijven en tiri saganaki, een soort gebakken kaas. Ik zou hier wel aan kunnen wennen! 

Meer lezen van Chris? Klik hier om naar Bureau Beaufort te gaan.