Peloponnesos- Olympia
door Sarah Bierens - www.sarahbierens.nl

Omringd door bergen en weelderig groen ligt één van de belangrijkste historische schatten van Griekenland. Misschien wel van heel de wereld. Archaia Olympia behoort tot UNESCO-werelderfgoed en vormt de bakermat van de Olympische Spelen. Alleen al daarom is Olympia een must visit, maar ook de omgeving is adembenemend mooi.

museum-Olympia

OLYMPIA

 

Waarom vliegen naar de andere kant van de wereld als Griekenland zo dichtbij is? Dit land heeft zoveel te bieden! Onze bestemming is Olympia, in het westelijk deel van het schiereiland Peloponnesos. Vanuit Athene is het nog zo’n 3,5 uur rijden. Best een eind. Maar geloof me, dat is allesbehalve een straf! We passeren machtige bergen, diepe kloven en uitgestrekte valleien met cipressen en olijfbomen. Indrukwekkend! De lange taxirit  is perfect om de drukte van Nederland achter ons te laten.

site_pilaren

GOED VERTOEVEN


De komende dagen verblijven we in hotel Neda, een uitstekend 3 sterrenhotel in het hart van Olympia. Er is een zwembad en een lieflijke bloementuin. Vanuit het restaurant op de 4e verdieping genieten we van een prachtig uitzicht over de bergen. ’s Ochtends ontbijten we er met romige Griekse yoghurt, honing en walnoten. Op het dakterras dineren we ’s avonds onder de sterrenhemel. Het maakt Neda tot een perfecte uitvalbasis! Modern Olympia is overigens een kleine maar gezellige plaats. In de straten, gesierd door vlaggen van verschillende nationaliteiten, vind je verschillende restaurants, cafés en souvenirwinkels. Hoger in de bergen liggen luxehotels als Olympion Asty waar je heerlijk kunt dineren.

kloof van Olympia

THE WINNER TAKES IT ALL


Highlight van deze bestemming is natuurlijk de archeologische site: de geboorteplaats van de Olympische Spelen. Hier werd bijna 3000 jaar geleden voor het eerst gestreden om de titel van Olympisch kampioen. Tot op de dag van vandaag wordt in Olympia de vlam ontstoken tijdens de openingsceremonie van de Winter- en Zomerspelen. Het sportevent ging er in 776 v.Chr. wel iets anders aan toe. Om de 4 jaar kwamen Grieken uit alle windstreken naar Olympia om 5 dagen lang atleten te bewonderen. Letterlijk, want de deelnemers sportten naakt om hun spieren, kracht en schoonheid te tonen. Er waren 13 spellen en slechts één winnaar. Als Olympisch kampioen verkreeg je onsterfelijke roem en de status van een halfgod. Overigens was daar meer voor nodig dan records vestigen. Naast de verschillende sportonderdelen werden de atleten onderwezen in vakken als filosofie, ethiek en retorica. 

Olive tree

VALLEI VAN DE GODEN


Met een gids wandelen we langs de ruïnes gelegen tussen oogstrelend groen. We verwonderen ons over het eerste stadion ter wereld waar in het verleden 45.000 toeschouwers hun helden aanmoedigden. Ooit stonden hier reusachtige tempels voor Hera en Zeus. En er was zelfs een hotel. Hoe modern! ‘Helaas’ heb je wel wat verbeelding nodig. Onder christelijke heerschappij werd Olympia geplunderd en grotendeels vernietigd. Aardbevingen en modderstromen hielden de ruïnes eeuwenlang onder de oppervlakte verborgen. Nu heerst er vooral een serene rust. Toch voel je nog steeds dat zich hier grootste dingen hebben afgespeeld.

site uitzicht

DE PADEN OP, DE LANEN IN


Niet alleen het antieke Olympia maar ook de omgeving is indrukwekkend. Spyros, mede-eigenaar van hotel Neda, is zo gastvrij om ons zijn land te laten zien. Drie dagen lang neemt hij ons mee op pad. We bezoeken thermale natuurlijke baden, het meer van Kaiafas en het strand van Kakovatos. Spyros neemt ons mee naar een verborgen kloof en Andritsaina, een eeuwenoud pittoresk stadje hoog in de bergen. Onder een enorme pijnboom lunchen we met een tafel vol lekkernijen. Zo’n vijf paar kattenogen kijken me hongerig aan en ik kan het niet laten om mijn feta met ze te delen. Dan is het tijd om te vertrekken naar onze eindbestemming. Onderweg worden we menigmaal opgehouden door grote schapenkuddes. Daardoor arriveren we net voor sluitingstijd bij de tempel van Apollo om nog even op deze mythische plek rond te dwalen. Als we weer in de auto stappen worden we verrast door een adembenemende zonsondergang met uitzicht over de bergen. Een kippenvel-momentje!

andritsaina

HERINNERINGEN


Olympia, wat was je mooi! Meer dan verwacht hebben we genoten. Van de rijke geschiedenis, de prachtige natuur, het heerlijke eten en de gastvrijheid van de Grieken. Wat blijft zijn de herinneringen en de wens om hier zeker naar terug te keren.

Meer lezen van Sarah? Klik hier om naar Sarah Bierens te gaan. 

sunset