Stavros_Niarchos
Athene

Moderne klassiekers van Athene ontdek je zo

Buiten de gebaande paden

door Mark Mackintosh - www.columbusmagazine.nl

De hoofdstad van Griekenland staat bekend als de wieg van de westerse beschaving, maar is weg van het toeristische centrum allesbehalve klassiek. Buiten de gebaande paden wacht een van de hipste steden van Europa. Ontdek deze 4 moderne klassiekers van Athene.

 

Stavros_Niarchos_Athene

1. BEWONDER HET MOOISTE MODERNE GEBOUW 

 

Het Cultureel Centrum van de Stavros Niarchos Vereniging — niet direct een naam die van de tong rolt of doet vermoeden dat het gaat om het fraaiste staaltje moderne architectuur van Athene. Maar afgezien van de naam klopt alles aan dit enorme bouwwerk van glas en beton, een gift van de scheepsmagnaat Stavros Niarchos. Het complex is het thuis van zowel de Nationale Bibliotheek als de Nationale Opera. Op het ene deel van het schuin aflopende dak is een stadspark aangelegd, op het andere vind je verkoeling onder een enorme luifel die zonne-energie opwekt. Het uitzicht op de Middellandse Zee en de huizenzee van de metropool is fenomenaal — doe er een drankje en laat de magie van Athene langzaam op je inwerken.

 

Athene

2. GA (STRAAT)KUNSTKIJKEN

 

Kerameikos en Metaxourgeio, twee buurten ten noorden van het centrum, hebben zich van rafelrandjes tot culturele hotspots ontpopt. Hier vind je de leukste galerieën en straatkunst van de stad. Start je kunstroute na een onbijtje op het buurtplein Koumoundourou bij het Gemeentelijke Kunstatelier, met zijn collectie negentiende- en twintigste-eeuwse Griekse schilderkunst, en klop vervolgens aan bij een aantal inspirerende ateliers en galeries van aanstormend talent, zoals ATR Athens, de Rebecca Camhi Gallery en (een mondvol) de Anna Theodorakis Plataion 56 Art Space. Loop een middagje mee met lokale beeldende kunstenaars Panagiota and Kleopatra en je komt ook op plekken die aan het oog zijn onttrokken. Leuk aan het eind van de dag: een terrasje pikken op het iets zuidelijker gelegen voormalige gashouderterrein Gazi. Gazarte, het culturele hart van deze populaire uitgaansbuurt, heeft een fantastisch dakterras met (cocktail)bar.

 

3. GA BARHOPPEN OF UITETEN IN EEN BINNENHOFJE

 

Voor een gezellig avondje borrelen of een verrassende eetplek moet je vooral in Kerameikos en Metaxourgeio blijven. De buurtjes barsten van de ietwat aftandse en daardoor charmante gebouwen met terrassen en binnenhoven waar ’s avonds de lichtsnoeren aanknipperen. Op het menu staan zowel traditionele Griekse gerechten als experimentele hapjes en stevige cocktails. We hebben een weeklang ons best gedaan om zoveel mogelijk te proeven. Onder onze favorieten: Louis Caf (stijlvolle maar ongedwongen bar met kleine mediterrane hapjes, ook leuk voor ontbijt of lunch), Kerameio (specialiteiten uit Thracië), Rakor (Griekse keuken met een moderne twist), Kampethón (traditionele taveerne met betoverende binnentuin) en Alphaville (cocktails).

Meer lezen van Mark? Klik hier om naar Columbus Magazine te gaan.