Evia - Eretria

Bloeiende historie

Rijk verleden met mooie gebouwen en musea

door Dagmar Harkema - www.travelrumors.com

Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland. Je kunt dit eiland omschrijven met deze woorden: mooie stranden, heerlijk eten, leuke stadjes, prachtige bergen en bossen, traditionele dorpjes tussen olijfgaarden en een blauwe zee. Ik neem je mee op mijn reis naar het kustplaatsje Eretria en de hoofdstad Chalkida! 

 

Chalkida Evia

HET 6E GROOTSTE EILAND IN DE MIDDELLANDSE ZEE 
 


Evia is buiten Griekenland relatief onbekend, maar toch is het eiland het 6e grootste eiland in de Middellandse Zee. Er wonen zo’n 200.000 mensen op Evia. Het eiland is bergachtig met baaien. Onder de Griekse bevolking is het een erg populaire bestemming om vakantie te vieren. Het eiland heeft veel te bieden aan bezoekers: de prachtige hoofdstad Chalkída, adembenemende natuur, bergen en bossen, mooie stranden, wandelpaden, veel cultuur, traditionele dorpjes en gezellige badplaatsen zoals Eretria.

 

NEGROPONTE RESORT ERETRIATijdens mijn trip verbleef ik in Negroponte resort Eretria. Dit 5 sterren hotel is gelegen aan zee, op slechts 50 kilometer van Athene en op 3 kilometer van het historische stadje Eretria. Het personeel van Negroponte is uiterst vriendelijk en zeer behulpzaam. ’s Ochtends werd ik heerlijk wakker in mijn ruime kamer met prachtig uitzicht over de zee, het zwembad en in de verte de bergen.

Het is een aanrader om in het hotel te ontbijten en te dineren; je bent voorzien van een buffet met allerlei heerlijke gerechten (inclusief vegetarische opties) en je kan buiten op de veranda van je eten genieten terwijl je uitkijkt op de zee, de bergen en de zonsopkomst of ondergang.

Liever in een vakantiehuis of luxe villa, in plaats van een hotel? Dan kunnen wij een verblijf via Interhome zeker aanraden! Zij hebben een ruim en divers aanbod aan vakantiehuizen in Griekenland.

 

Boulevard tip

ERETRIA

 

 

Eretria is een kustplaatsje op Evia en de toegangspoort naar het eiland. Eretria is gebouwd op de plaats van de glorieuze oude stadsstaat Eretria. Vroeger was het een dominante maritieme, commerciële en agrarische macht die zelfs kolonies had in Italië. De stad is twee keer verwoest door de Perzen en de Romeinen, maar inmiddels is weer een bloeiend stadje. 


Eretria ligt op 22 kilometer van Chalkída, de hoofdstad van het eiland. Eretria heeft de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden, zoals tempels, theaters en het gymnasium. Er wonen ongeveer 6000 mensen in de badplaats. Een kenmerk van Eretria zijn de kleine eilandjes die zich vlak voor de kust tegenover de stad bevinden. De stad heeft prachtige, verzorgde stranden en er zijn leuke boulevards met een tal aan terrasjes, restaurants en bars.

 

Eretria Museum

HET MUSEUM VAN ERETRIA

 

In Eretria bracht ik een bezoekje aan het archeologische museum van de stad. In dit museum vind je vondsten uit verschillende tijdperken.

 

ERETRIA ACROPOLIS


Tijdens mijn bezoek aan Eretria beklom ik ook de Eretria Acropolis. Voor de Grieken is dit geen hoge berg, maar voor mij, als onervaren Nederlander, was het een aardige klim. Maar die klim was het zeker waard! Als je bovenop staat heb je namelijk prachtig uitzicht.

 

Eretria Acropolis

EEN BEZOEK AAN CHALKIDA


Chalkída is de hoofdstad van het eiland en wordt ook wel “het bruisende centrum van Evia” genoemd. De stad is met twee bruggen verbonden aan het vaste land en ligt op ongeveer een uurtje rijden van de luchthaven in Athene. Chalkída staat bekend om de terrasjes waar je heerlijk kunt relaxen, de winkelstraat waar je goed kunt shoppen, de cultuur die je er kunt snuiven en de mooie boulevard waar je over kunt slenteren. Inwoners van Athene verblijven graag in deze stad voor een weekendje weg of een korte vakantie. En ik snap wel waarom! Bijzonder aan Chalkída is het waterkanaal dat tussen het vaste land en het eiland stroomt, omdat de stroming hier twee keer per dag van richting veranderd. Dit fenomeen is sinds de oudheid onopgelost!

 

Boulevard evia

Evia- natuur

HOTSPOTS VAN CHALKIDA


Koffie drinken bij Storeys
Storeys heeft een gezellige sfeer en heel vriendelijk personeel! Bij deze foodybar dronk ik heerlijke koffie en heb ik ook de typische Griekse koffie geprobeerd. Fun fact: men zegt dat je met Griekse koffie de toekomst kunt voorspellen.

Pantheon 1900
Pantheon 1900 is een heel leuk tentje aan de boulevard van Chalkída. Je kunt hier bijvoorbeeld, zoals ik heb gedaan, heerlijk lunchen. Vanuit het restaurant kijk je uit op het prachtige blauwe water. De eigenaresse en ook het personeel is erg vriendelijk!

Lucy Hotel
Lucy Hotel is een 4-sterren hotel en ligt pal aan de boulevard. Je kunt hier genieten van een drankje terwijl je uitkijkt op het prachtige blauwe water en het deel van Chalkída dat zich op het vaste land bevindt. Tip: ga naar de 6e verdieping van dit hotel, hier is het uitzicht geweldig!

 

Meer lezen van Dagmar? Klik hier om naar Travel Rumors te gaan.
 

Evia- Eretria